piątek, 20 lutego 2015

Placuszki cukiniowe z sosem czosnkowo-koperkowym


Uwielbiam placuszki cukiniowe wg przepisu Anny Starmach. To danie smakuje całej naszej rodzinie. Nawet roczna Panna Młodsza pałaszuje ze smakiem. Dla mnie i męża przygotowuję wersję z sosem czosnkowo-koperkowym, który niesamowicie "doprawia" placuszki.
Jest to potrawa zarówno kolacyjna, jak i obiadowa. Jeśli ma być na obiad dla czterech osób, proponuję podwoić liczbę składników.
Te placuszki to prawdziwy skarbiec składników odżywczych. Są chrupiące z zewnątrz i wilgotne w środku. Gwarantuję, że zasmakują każdemu.
Panna Młodsza wołała "am, am...!" pokazując paluszkiem i domagając się placuszków przez całą dzisiejszą kolację.
To danie ideał - szybkie, łatwe i przesmaczne.


Lista składników (2-3 osoby):
- 2 cukinie
- 1 jajko
- 90g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- oliwa (użyłam oliwy z pestek winogron)

Sos czosnkowo-koperkowy:
- 70 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka koperku




Cukinie myjemy, ucinamy końcówki i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie wkładamy na sitko i lekko przyciskamy startą cukinię dłonią tak, by wydusić nadmiar wody.




Cukinię przekładamy do miski, dodajemy jajko i mieszamy. Następnie mieszając stopniowo dodajemy mąkę i sól.




Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oliwy. Nakładamy placuszki (nie za duże) i smażymy je po około 3 minuty z każdej strony.

Smażąc placuszki robimy sos czosnkowy. Do jogurtu naturalnego dodajemy majonez, czosnek wyciśnięty przez praskę i posiekany koperek. Mieszamy i voila!




Zachęcam Was do przygotowania tego dania podczas weekendu. Oszczędzi Wam czasu i zadowoli każde podniebienie.
Dajcie znać czy smakowało:-)
Do zobaczenia!


4 komentarze:

  1. Mniam. Wypróbuję w weekend. Ja uwielbiam potrawy z cukinii. Ale mi narobiłaś smaka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznego, Izo :-) Życzę Ci udanego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Placuszki są przepyszne, a przy tym bardzo łatwe do przygotowania. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń