poniedziałek, 2 lutego 2015
Kolorowe pyszności prosto z Włoch
W niedzielę mieliśmy iście włoski obiad. Zupa minestrone dla całej rodziny oraz bruschetta z pastą z awokado i pomidorami.
Minestrone dostarcza sporą porcję witamin zawartych w warzywach. Dodatkowo, fasola obfituje w dużo białka.
Przepis na tą pożywną, smaczną i zdrową zupę pochodzi z jednej z moich ulubionych książek kucharskich "Gotowanie dla malucha" Lisy Barnes.
Może ją zjeść już dziecko roczne. Moje obie Panny wcinały ją, że aż uszy im się trzęsły. Wersja dla roczniaka była jedynie trochę "ugnieciona" przeze mnie widelcem.
Lista składników (na 6 szklanek):
- 250 g mięsa mielonego (użyłam mielonego z łopatki)
- 4 szklanki wywaru z warzyw
- 1 marchew
- 1 cukinia
- 3 średnie pomidory
- 1 garść zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/2 pora
- 1 szklanka białej fasoli z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/4 szkalanki makaronu "kolanka"
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Krok po kroku:
Marchew obieramy,a następnie razem z porem, cukinią i selerem naciowym myjemy.
Pora kroimy w cienkie plasterki, a pozostałe składniki w kostkę. Fasolkę szparagową kroimy na kawałki. Wszystko to odkładamy na talerz 1.
Pomidory myjemy i kroimy w kostę. Odkładamy je na talerz nr 2.
Fasolkę z puszki opłukujemy i odsączamy. Również ją odstawiamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek na umiarkowanym ogniu. Wrzucamy mięso mielone, dodajemy sól, pieprz i oregano. Smażymy około 5 minut do momentu aż mięso nie będzie już różowe, ciągle mieszamy. Mięso wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i odstawiamy.
Do tego samego garnka wrzucamy marchew, pora, cukinię, selera naciowego i fasolkę szparagową (zawartość talerza nr 1). Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
Po tym czasie, do garnka dodajemy wywar, pomidory (talerz nr 2) i koncentrat pomidorowy oraz tymianek. Doprowadzamy wszystko do wrzenia na dużym ogniu. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut.
Dodajemy białą fasolę i makaron. Gotujemy tyle czasu ile producent makaronu podaje na opakowaniu (około 7 minut). Dodajemy mięso mielone i gotujemy jeszcze około 5 minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bruschetta (wg Nigelli Lawson)
- 5 kromek chleba wiejskiego przekrojonych na pół
- 1 duży posiekany pomidor
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Bruschetta pomidorowa: 2 kromki chleba polewamy większością oliwy i nakładamy posiekane pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy pozostałą ilością oliwy.
Bruschetta z awokado: awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i wyjmujemy miąższ. Ugniatamy go widelcem i mieszamy z sokiem z limonki. Doprawiamy. 3 kromki chleba smarujemy pastą z awokado, i posypujemy natką pietruszki.
Pysznie, kolorowo i mega zdrowo. Przeniosłam Was do Włoch? :-)
Udanego wtorku!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mniam! Wypróbuje przepis, może mi wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam. Wyjdzie na pewno :-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń