niedziela, 11 stycznia 2015

Zupa rybna z kukurydzą dla roczniaka i nie tylko


Często używam łososia w kuchni do różnych potraw. Lubię go także serwować moim dzieciom. Ma dużo kwasów omega-3 korzystnie wpływających  na rozwój mózgu i pracę serca. Dodatkowo, łosoś zawiera jedynie śladowe ilości rtęci.
 Przygotowując potrawy dla mojej rocznej córeczki często sięgam po pomysły kulinarne zawarte w książce "Gotowanie dla malucha" Lisy Barnes. Autorka podzieliła ją na sekcje zawierające przepisy dla niemowląt i dzieci w różnym wieku.
Moja córeczka to już roczniak, zatem kończy się w jej życiu okres niemowlęctwa. Odkąd skończyła 7 miesiąc podaję jej potrawy z coraz bardziej widocznymi cząstkami wymagającymi żucia i gryzienia. Dziś jedna z moich ulubionych potraw znaleziona w książce Lisy Barnes w sekcji dla dzieci powyżej 1 roku życia.
Zupę rybną z kukurydzą można przygotować z myślą o całej rodzinie. Tak też było w naszym przypadku. Wszyscy ją pałaszowaliśmy. Z wielkim smakiem. Jedyna modyfikacja dla Panny Najmłodszej polegała na rozdrobnieniu większych kawałków, tak by łatwiej było jej je pogryźć.




Składniki:
- 300 g filetu z łososia
- 250 g czerwonych ziemniaków (ja użyłam zwykłych i też było OK)
- 1,5 szklanki wywaru z warzyw
Ugotuj wywar z pora, marchewki, pietruszki i selera. Niewykorzystaną ilość zamroź, bo przyda się do innych potraw.
- 1,5 szklanki mleka 3,2%
- 1,5 szklanki świeżej lub mrożonej kukurydzy
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 średnia marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 listek laurowy
- sól i pieprz

Krok po kroku:

Obierz i pokrój w kostkę marchew, ziemniaki i cebulę. Seler również pokrój w kostkę. Czosnek obierz i zmiażdż przy użyciu praski do czosnku.

W garnku na umiarkowanym ogniu rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Marchew, cebulę, seler i czosnek oraz listek laurowy smaż około 7 minut do momentu aż warzywa się zrumienią. Następnie przykryj garnek i duś warzywa na wolnym ogniu dodatkowe 10 minut aż warzywa zmiękną. Mieszaj co jakiś czas.




Dodaj wywar i ziemniaki i na dużym ogniu doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem na umiarkowanym ogniu około 12 minut aż ziemniaki zmiękną.




Łososia umyj, obierz ze skóry, pokrój w kostkę.




Do pojemnika miksera wsyp 1 szklankę kukurydzy i zalej ją mlekiem. Zmiksuj i wlej do zupy. Dodaj tam także pozostałą kukurydzę i łososia. Gotuj na umiarkowanym ogniu około 7 minut bez przykrywania garnka aż mięso ryby zmięknie.




Wyjmij liść laurowy. Dodaj sól i pieprz wg uznania.




Młodszym dzieciom zupę trzeba chociaż odrobinę zmiksować.






Prawda, że łatwe? A jakie pyszne!
Miłego poniedziałku!







8 komentarzy:

  1. Uwielbiam łososia pod każdą postacią, wiec będę musiała wypróbować Twój przepis ;-) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam! Daj znać czy smakowało:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę spróbować ugotować taką zupę, bo nigdy nie jadłam zupy rybnej

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno Ci zasmakuje:-) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje dzieciaki również bardzo chętnie jadają rybę w każdej postaci i muszę przyznać, ze chyba mają to po mnie. Ja bardzo chwalę sobie również łososia z https://mowisalmon.pl/produkty/losos-norweski-caly/ i muszę przyznać, ze jest on pyszny w każdej postaci w jakiej zostanie przygotowany.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń