czwartek, 2 kwietnia 2015

Krem z porów z serem pleśniowym i grzankami


Zupa krem z porów jest genialna. Pod wieloma względami. Jest łatwa i szybka do wykonania, aromatyczna i rozgrzewająca, wprost idealna na jutrzejszy, postny obiad. Wystarczy na drugie usmażyć naleśniki lub ugnieść leniwe i gotowe!

Moja porowa pochodzi z fantastycznej książki kucharskiej "Pyszne 25" Anny Starmach.

Czego potrzebujemy? (dla 2 dorosłych i 2 dzieci)
- 5 porów
- 200 ml śmietanki 30%
- 100g sera z niebieską pleśnią
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 500 ml wcześniej przygotowanego bulionu lub ewentualnie wody
- 4 kromki chleba
- sól, pieprz




Krok po kroku:

1. Od porów odkrawamy ciemno-zielone części i wyrzucamy je. Dokładnie myjemy białe i jasno-zielone części porów. Osuszamy je i drobno kroimy.






2. Obieramy i wyciskamy czosnek przez praskę.

3. W garnku rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy czosnek i smażymy na maśle około 1 minuty. Następnie do garnka dodajemy pory. Smażymy je około 5 minut. Od czasu do czasu mieszamy.

4. Do garnka wlewamy bulion lub wodę i wszystko gotujemy około 10 minut.







5. Zupę miksujemy blenderem.

6. Do garnka dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Na tym etapie można część zupy odlać dla dzieci. Po dodaniu sera pleśniowego jej smak zaostrzy się. Bez sera jest delikatny.




7. Następnie do zupy dodajemy pokruszony ser pleśniowy i zagotowujemy ją.




8. Chleb kroimy w kostkę i smażymy na maśle na małej patelni.

9. Krem porowy z serem pleśniowym rozlewamy do miseczek i posypujemy go grzankami.







Wyśmienite danie. Gwarantuję, że stracicie dla niego głowę :-)

Smacznego!




4 komentarze:

  1. Niedawno robiłam krem z porów z grzankami i niestety u mnie w domu się nie przyjął.
    Naslonecznej.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli nie Wasz smak? Spróbuj dodać sera pleśniowego. Wyostrza smak zupy. Może z nim będzie Wam bardziej smakowała. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Kiedyś dostałam taką zupę do zjedzenia, ale bez sera. Wychwalałam ten "krem z kurczaka" pod niebiosa. Po czym usłyszałam, że to nie z kurczaka tylko właśnie z porów. Moja reakcja: "Niemożliwe. Gdyby to było z porów to bym nie ruszyła bo nie lubię" ;-P Od razu brałam przepis. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście zupa porowa jest zaskakująco pyszna. Ja generalnie za porem nie przepadam, ale krem porowy jest po prostu fantastyczny! Pozdrawiam :-)

      Usuń