Dziś kolejny przepis mojej ulubionej Ani Starmach. Obok tej sałatki nie można przejść obojętnie. Jest lekka, łatwa w przygotowaniu, smaczna i niesamowicie pyszna. Doskonała na weekendową romantyczną kolację przy lampce wina lub jeśli chcesz pysznie uraczyć gości.
Co kupić? (porcja dla 2 osób)
300g filetu z łososia
250g roszponki
garść kiełków rzodkiewki
mała kiść ciemnych winogron
2 łyżki orzechów włoskich
50g sera z niebieską pleśnią (np. Lazur)
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Sos miodowy:
pół cytryny
2 łyżki miodu
6 łyżek oliwy z oliwek
świeży tymianek
sól, pieprz
Przygotowanie sałatki krok po kroku
Orzechy włoskie pokrój na mniejsze części, wrzuć na patelnię i bez tłuszczu upraż je tak, by były chrupkie.
Filet z łososia pokój na dwa 150g kawałki. Posyp je solą i pieprzem i usmaż na patelni na oliwie z oliwek. Pamiętaj, by nie smażyć za długo, bo wtedy łosoś się wysuszy. Po usmażeniu, odetnij skórę z filetu.
Teraz pora na przygotowanie sosu. Wyciśnij sok z połówki cytryny. Dodaj do niego miód, oliwę z oliwek, tymianek oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj.
Przygotuj talerze pod sałatkę. Rozłóż na nich roszponkę, kiełki rzodkiewki, przepołowione winogrona, łososia, posyp orzechami i kawałeczkami sera pleśniowego.
Na koniec całość polej sosem miodowym.
Sałatka doskonale smakuje z białym wytrawnym winem oraz grzankami czosnkowymi.
Życzę Wam samych pysznych chwil!
mmm kurczę ... niemoge oglądac takich zdjęc o tej porze :)
OdpowiedzUsuń:-) W takim razie jutro będzie pyszna kolacja, nie?
OdpowiedzUsuńAle pysznie. Kolejna potrawa do kompletu. Aaa mój mąż upomnial się dziś o Twoje placki z cukinii ;)))))
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo :-)
OdpowiedzUsuńFaktycznie samo danie prezentuje się bardzo wyjątkowo i jestem zdania, że na pewno tak samo smakuje. Ja również jakiś czas temu miałam okazję wykonywać przepis z https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-z-grilla-karaibskie-bbq-z-wiosenna-salatka-w-tortilli/ gdyż jestem wielką fanką grillowanego łososia.
OdpowiedzUsuń