piątek, 17 kwietnia 2015

Piegowate ciasteczka


Wczoraj wieczorem moja kuchnia przeistoczyła się w prawdziwą manufakturę uroczych ciasteczek w piegi. Wszystko za sprawą siódmych urodzin mojej starszej córki, które wypadają dzisiaj.
Trzeba było przygotować poczęstunek dla koleżanek i kolegów z klasy, a skoro Panna Starsza wprost uwielbia piegowate ciasteczka, to właśnie je postanowiłyśmy upiec.
Przepis pochodzi z książki "Pyszne 25" Anny Starmach, którą bardzo Wam polecam.

Nie dość, że są pyszne, to jeszcze tak ładne, że aż szkoda je jeść. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a lepienie i ozdabianie piegusków lentilkami czyli kolorowymi cukierkami czekoladowymi jest niesamowitą frajdą dla dzieciaków. Można je także zaangażować do wsypywania kolejnych składników ciasta do robota kuchennego.

Na dwie blachy ciastek (około 20 sztuk) potrzebujemy:

150g miękkiego masła
150 g cukru
300 g mąki
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g kolorowych cukierków typu Lentilki
papier do pieczenia


Przygotowanie ciasteczek krok po kroku:

1. Odpowiednią ilość mąki wymieszaj z sodą oczyszczoną i cukrem waniliowym

2. Za pomocą miksera lub robota kuchennego utrzyj miękkie masło z cukrem. Następnie dodaj jajko. Po chwili stopniowo dodawaj do tego mąkę.






3. Ciasto wyjmij z robota, ugnieć rękoma, uformuj dwie kulki. Zawiń je w przezroczystą folię kuchenną i włóż do zamrażalki na około 5 minut.





4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Przygotuj dwie blachy wykładając je papierem do pieczenia.

5. Jedną kulkę ciasta wyjmij z zamrażarki. Formuj z niego małe kuleczki i spłaszczaj każdą na blasze. Wciśnij w uformowane ciasteczko kilka kolorowych cukierków.




6. Blachę włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 15 minut.

7. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, później będą twardsze, najlepiej studzić je na kratce z piekarnika. Można też od razu ze smakiem konsumować jeszcze gorące pieguski.

Voila! Niewiele pracy, za to dużo radości. Smacznego!










6 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie ale ja chyba wolałabym bez kolorowych cukereczkow. Wtedy czuć prawdziwy smak ciastka. Mmm.. Ślinka cieknie. Wszystkiego najlepszego dla solenizantki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za życzenia :-) Ciasteczka bez dodatku cukierków też smakują pysznie. Musicie je upiec bo to prawdziwa frajda dla dzieci. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Pycha. Wypróbujemy:). Polecam Ci też przepis AS na pieczone jabłka pod kruszonką. Kruszonkę robiła z herbatników typu Bebe. Pyyyycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać jak Wam smakowały. Jabłka pod kruszonką brzmią baaardzo apetycznie. Koniecznie musimy je przyrządzić. Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Bardzo fajny pomysł. Do wypróbowania. ;)

    OdpowiedzUsuń