Moja młodsza, 10-miesięczna córeczka uwielbia to danie. Ma same zalety: jest szybkie, pożywne, smaczne i super zdrowe.
Danie jest odpowiednie dla dzieci od 7-go miesiąca życia. Jeśli Wasze dziecko nie ma jeszcze ząbków, wówczas na końcu możemy je zmiksować, aby konsystencją bardziej przypominało zupkę.
Będziecie potrzebować (ilość na 2 obiadki dla jednego szkraba):
- około 100 g świeżego łososia
- jedno jabłko
- 1/4 pęczka świeżego koperku
- łyżeczkę dobrego masełka (np. Lurpak)
- odrobinę gorącej wody
- jedno jabłko
- 1/4 pęczka świeżego koperku
- łyżeczkę dobrego masełka (np. Lurpak)
- odrobinę gorącej wody
Na początek myjemy i obieramy jabłuszko. Kroimy je w drobną kosteczkę.
Dokładnie myjemy także koperek i drobno go siekamy.
Dusimy jabłko na małym ogniu aż się rozgotuje.
W tym samym czasie pokrojonego łososia wkładamy do garnka, zalewamy ugotowaną wodę w ilości takiej, by dokładnie zakryła wszystkie kawałki i gotujemy około 5 minut na małym ogniu.
Rozgotowane kawałki jabłka dusimy widelcem, aby powstała miazga i dodajemy koperek oraz łyżeczkę masła. Gotujemy jeszcze około 1 minuty.
W tym samym czasie pokrojonego łososia wkładamy do garnka, zalewamy ugotowaną wodę w ilości takiej, by dokładnie zakryła wszystkie kawałki i gotujemy około 5 minut na małym ogniu.
Rozgotowane kawałki jabłka dusimy widelcem, aby powstała miazga i dodajemy koperek oraz łyżeczkę masła. Gotujemy jeszcze około 1 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz