środa, 26 listopada 2014

Łosoś z jabłkiem dla niemowlaka (od 7 m-ca życia)


Moja młodsza, 10-miesięczna córeczka uwielbia to danie. Ma same zalety: jest szybkie, pożywne, smaczne i super zdrowe.
Danie jest odpowiednie dla dzieci od 7-go miesiąca życia. Jeśli Wasze dziecko nie ma jeszcze ząbków, wówczas na końcu możemy je zmiksować, aby konsystencją bardziej przypominało zupkę.


Będziecie potrzebować (ilość na 2 obiadki dla jednego szkraba):
- około 100 g świeżego łososia
- jedno jabłko
- 1/4 pęczka świeżego koperku
- łyżeczkę dobrego masełka (np. Lurpak)
- odrobinę gorącej wody

Na początek myjemy i obieramy jabłuszko. Kroimy je w drobną kosteczkę.
Dokładnie myjemy także koperek i drobno go siekamy.
Łososia myjemy, odkrawamy skórę z łuskami i kroimy w kostkę.




Pokrojone jabłko wkładamy to do garnuszka i zalewamy małą ilością świeżo ugotowanej wody.



Dusimy jabłko na małym ogniu aż się rozgotuje.


 
W tym samym czasie pokrojonego łososia wkładamy do garnka, zalewamy ugotowaną wodę w ilości takiej, by dokładnie zakryła wszystkie kawałki i gotujemy około 5 minut na małym ogniu.


 
Rozgotowane kawałki jabłka dusimy widelcem, aby powstała miazga i dodajemy koperek oraz łyżeczkę masła. Gotujemy jeszcze około 1 minuty.



Ugotowanego łososia siekamy i dodajemy do garneczka z jabłkiem, koperkiem i masłem.



Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 1/2 minuty.




Przekładamy do miseczki i gotowe!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz