wtorek, 1 września 2015

Dyniowa z nutką egzotyki


Po dość długiej przerwie od publikowania sprawdzonych przepisów, powracam z przepyszną propozycją. Właśnie skończyłam gotować ją na jutro, spróbowałam i oszalałam. Taka pyszna, że muszę podzielić się z Wami przepisem. Co to takiego? Dyniowa z kurczakiem. Dla całej rodziny.
Sezon na dynię trwa, więc warto skorzystać. Dynia jest jednym z najzdrowszych warzyw, a do tego jak smakuje...
Przedstawiam Wam dzisiaj nieco zmodyfikowany przeze mnie przepis na zupę dyniową wg Anny Starmach. Jest dość syta, także z powodzeniem zastąpi dwa dania. Jeden ze składników to mleko kokosowe. Dzięki niemu zupa ma delikatnie "egzotyczny" posmak. Taka kulinarna podróż jak znalazł na dobiegające końca lato ...

Co potrzebujemy? (dla 2 dorosłych i 2 dzieci)
500 g dyni (najlepiej odmiany Hokkaido)
400 ml mleczka kokosowego z puszki
200 ml bulionu lub wody
250 g piersi kurczaka
2 mniejsze cebule
2 ząbki czosnku

Przyprawy:
ostra papryka
słodka papryka
chili cayenne
imbir
sól
pieprz


Przygotowanie krok po kroku:

1. Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do niego sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, odrobina chili cayenne, szczypta imbiru. Przyprawy oraz kawałki kurczaka mieszamy i ostawiamy.



2. Dynię myjemy, przekrawamy, wyciągamy pestki i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę.







3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy za pomocą praski.

4. Do garnka z odrobiną oliwy z oliwek wrzucamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy. Po chwili wrzucamy tam także dynię. Chwilę smażymy.

5. Do garnka dolewamy bulion lub wodę i dusimy na wolnym ogniu dynię aż zmięknie. Następnie dodajemy mleczko kokosowe. Za pomocą blendera miksujemy zupę aż jej konsystencja będzie gładka.

6. Na patelni podsmażamy kurczaka i następnie dodajemy go do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut.

7. Doprawiamy do smaku i voila! Pyszna zupa dla całej rodziny.

Jeśli chcecie, by smak zupy był nieco bardziej ostry, użyjcie więcej chili cayenne. Ja ze względu na to, że zupę będą jadły dzieci, w tym moja 1,5 roczna córeczka, chili dodałam naprawdę odrobinę.




Lubicie dynię? Macie jakieś sprawdzone przepisy?



7 komentarzy:

  1. Pycha. Na nadchodzący sezon jak znalazł. Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobną, smakowała pysznie! Jeden z plusów nadchodzącego sezonu - dynia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, zdecydowanie to jest ten wielki plus :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniaaam. Tak czekałam na Twoje nowe przepisy:).

    OdpowiedzUsuń
  5. No i widzisz, dyniowa będzie jak znalazł na jakiś najbliższy obiadek :-) Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio miałam okazję zjeść krem z dyni posypany prazonym słonecznikiem polecam

    OdpowiedzUsuń